nov
11

Moszkva (2010. október 22-26.)

Pénteken indultunk, hatan (Marta, Silja, Laure, én, illetve Otto és Ignas. Szokás szerint nem sikerült pici táskába pakolnom 4 napra, a túrahátizsákom tele lett. Késésben voltunk, ezért „gypsy-taxi”-t fogtunk, majd ki a Moszkovkszkij vokzalra. A vonat éjfélkor indult. Egészen tetszett ez a nem zárt kabinos megoldás. Igaz, hogy nincs ajtó a fülkén, és oldalról is nyílnak ágyak, de tiszta volt, kulturált. A fiúk vodkát öntöttek a „csáj”-ba. 3 körül el is aludtunk. Reggel 7-re Moszkvában. Időbe telt, míg kiigazodtunk a moszkvai metrórengetegben. A szállásunk szuper helyen volt, tényleg 5 perc gyalog a Kremlintől, a Tverszkaja ulicán, a Moscow Style Hostel. Nem a hagyományos értelemben vett hostel. Egy orosz lakás, egy házaspáré, van vagy 3 szoba, a miénkben 4 darab emeletes ágy. Nagyon tetszett, az egyetlen, ami zavart, hogy egy fürdőszoba volt, de mivel általában dél körül keltünk, addigra már mindenki lezuhanyzott. A nő minden reggel különböző reggeliket csinált, orosz édességszerűségeket, szirnyikit,búlocskát, pirogot, blini-t. Nagyon kedves volt, nem szólt akkor sem, amikor hangoskodtunk, akkor jöhettünk haza, amikor akartunk.

Első nap, szombaton, sétáltunk a belvárosban, Kitaj-gorodban, a Vörös téren, találtunk egy nagyon szimpatikus éttermet, csináltunk idióta képeket, majd valaki feldobta, hogy menjünk cirkuszba. Így elmentünk a Bolshoj Cirk-be az aznapi 3 órás előadásra, ami nagyon megérte a 400 rubelt (10 euro). Voltak gyönyörű akrobata-mutatványok, állat-idomítók (medve, fókák, kutyák, majmok, oroszlánok), bűvész-mutatványok (nagyon durva volt, eltűntettek embereket), csodálatos volt a díszlet, minden nagyon szépen ki volt dolgozva. Ja igen, és mielőtt kezdődött volna az előadás, felültünk a Magic Bus nevezetű vidámparkos izére, ami a félelmetestől messze volt, de szakadtunk a röhögéstől. Hazaértünk, bevásároltunk valamit enni (olyan éjfél felé), majd megittunk egy üveg pálinkát (nem csak) és találtunk egy kis klubot a közelben, ami annyira nem volt nagy szám, a zene még úgy ahogy, de elég sznob hely volt.

Második nap elég későn keltünk, amire lehetett számítani. Utána Ksusha (az orosz általános iskolai legjobb barátnőm) értem jött kocsival  (12 éve láttam utooljára), először elvitt megnézni a Bannij pereulkot (ahol laktam kiskoromban), láttam kívülről az iskolánkat is (érdekes, hogy úgy emlékeztem, nagyobbak a távolságok, az udvar is picinek tűnt, az utca is, a ház és az iskola tényleg 5 perc vagy kevesebb..), majd elmentünk az anyukájához, Marinához. Ksusha vele lakik jelenleg. És a tacskó. Elég kinti kerületben, de elegáns sokemeletes házak, a lakás (nem meglepő módon) nagyon elegánsan, franciásan berendezve. Marina készített steak-et, salátát francia módra, majd iszogattunk teát és eszegettünk orosz bonbonokat. Felelevenítettük a 90-es éveket, Ksusha mutatott nekem képeket az egykori osztálytársainkról, meséltünk egymásnak. Nagyon kedvesek voltak,  nagy tacskójuk, Jim, borzalmasan hangosan ugat és hiperaktív. (Ilyenkor hálát adok az istennek, hogy Babu egy tündér az esetek többségében) Ksusha utána elvitt kocsival egy metrómegállóig, ahol a többiek épp voltak, majd felsétáltunk valami szépkilátásos helyre, ami Ksusha javasolt. Megettünk egy pár magyar házikolbászt, amit vittem magammal, nagyon ízlett mindenkinek.:)

(…)Már november van, be kell fejeznem a moszkvai beszámolót, de összefolynak az események.

Nehéz összehasonlítani a két várost, teljesen más. Moszkva egy nagyváros. Szép. Vannak nyugatias hangulatú részei, vegyítve a szocialista elemekkel, az ortodox elemekkel, a nagyon jellemzően „minden nagy kiadásban” elemekkel. Péterváron is nagy minden, de Moszkvában még nagyobb. Pétervár egyedibb, az építeszeti stílusa meghatározóbb, romantikusabb. Örülök, hogy Péterváron tölthetem ezt a szemesztert, Moszkvába viszont még néhány napra jó lenne visszanézni. 4 napot voltunk, de nagy része kiesett, mert kétszer voltunk bulizni , olyankor ugye a másnap..

Harmadik nap esett az eső (első két nap hétágra sütött a nap és meleg volt), így úgy döntöttünk,bemegyünk a Kremlbe. Este meg beültünk egy bárba, ahol Laure annyira kiakadt a történtektől, hogy megfogta a cuccát és kiment. Az egyik vendég rendelt pezsgőt és fröcskölte szanaszéjjel. A barátai konkrétan csöpögtek a pezsgőtől. Ugyanis több üveggel ez történt. Sőt, a pultos hasonlóan cselekedett. kezdtem én is undorodni, mindenem alkoholos volt. A részeg vendég hozott nekünk whiskyt meg pezsgőt, gondolom engesztelésképpen. Szóval csöpögve az alkoholtól, kint megismerkedtünk egy egész Air France csoporttal, pilóták meg steward fiúk. Elkezdtünk velük beszélgetni, majd közösen elmentünk egy másik bárba. Otto és Ignas szó neélkül leléptek úgy, hogy nem szóltak, náluk a kulcs. Mi, lányok,eléggé kiakadtunk rájuk, mert az esetek többségében furán viselkedtek velünk, mintha függetlenedni akarnának. Silja felhívta őket, hol vannak, erre valami másik helyen, ahol Ignas épp beszélget egy svéd lánnyal, na tökjó, mi hazamennék, de azt sem tudják, hol vannak. Elindultunk haza, felkeltettük szegény nénit, hogy bejussunk, Silja nagyon ki volt akadva Otto-ra. Amikor megérkeztek a fiúk, úgy tettek, mintha mi sem történt volna, majd Silja elkezdett finnül veszekedni Ottóval, kb 2 órán keresztül, a konyhában, nagyon hangosan, sokan aludtak a lakásban, ez kb hajnali 4-5 volt. Sírás lett a vége, Marta is beszállt a veszekedésbe más miatt, fura volt látni őket ilyen agresszívan. De reggelre senki nem emlékezett arra, pontosan mi volt. Ignassal moziba mentünk, majd készülődtünk a visszaútra.

nagyon jól éreztük magunkat összességében.:)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matrjoshka.blog.hu/api/trackback/id/tr282442265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása